RDW en uw erkenningen
Gaat u handelen in voertuigen of APK's verrichten dan moet u RDW-registraties doorgeven rond in- en verkoop en onderhoud. In de meeste gevallen heeft u bepaalde RDW-erkenningen en een zogenoemd RDW-certificaat nodig.
Het RDW-certificaat zorgt ervoor dat de communicatie tussen uw bedrijf en de RDW en een RDW-provider als VWE veilig verloopt. Om in aanmerking te komen voor RDW-erkenningen en een RDW-certificaat moet u zich eerst als klant bij de RDW registreren.
Welke RDW erkenningen zijn er?
De RDW verstrekt verschillende erkenningen en bevoegdheden waarvan u gebruik kunt maken als u een voertuigbedrijf heeft. Bepaal goed welke erkenningen uw autobedrijf nodig heeft. Welke erkenningen zijn er?
- Erkenning Bedrijfsvoorraad: Handelt u in voertuigen? Dan wilt u deze voertuigen waarschijnlijk niet op uw eigen naam hebben staan. Dan bent u namelijk zelf verantwoordelijk voor de WA-verzekering, een geldige APK (indien van toepassing) en het betalen van de motorrijtuigenbelasting voor deze voertuigen.
- Bevoegdheid Tenaamstelling voertuigen (TV): Als u een nieuw ongebruikt voertuig of een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad heeft verkocht, dan moet het kentekenbewijs worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Een kenteken overschrijven kunt u regelen bij een RDW-balie of kentekenloket, maar met de RDW-bevoegdheid ‘Tenaamstellen Voertuigbedrijf’ (TV) kunt u vanaf uw bedrijfsadres ook gemakkelijk online het kentekenbewijs overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar.
- Erkenning APK: De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijke verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Alleen bedrijven met een APK-erkenning mogen de APK uitvoeren. Als u bij uw bedrijf voertuigen voor APK wilt gaan keuren kunt u een APK-erkenning aanvragen. In dit artikel leest u hoe u de APK-erkenning kunt aanvragen en wat de kosten daarvan zijn. De RDW streeft er naar om binnen 15 werkdagen een aanvraag af te handelen.
- Bevoegdheid Online Registratie Export (OREH): Wilt u voertuigen uit uw bedrijfsvoorraad uitvoeren, dan moet de kentekenregistratie in Nederland worden beëindigd. Op deze manier staan deze niet meer in uw bedrijfsvoorraad. Dit doet u door het voertuig bij de RDW aan te melden voor uitvoer.
- Erkenning Export Dienstverlening (ED): Wilt u voor klanten die geen voertuig bij u gekocht hebben, wel de uitvoer van een voertuig regelen, dan moet de kentekenregistratie in Nederland worden beëindigd. Met de erkenning 'Export Dienstverlening' (ED) kunt u voertuigen die niet tot uw bedrijfsvoorraad (en niet uw eigendom zijn) vanaf uw bedrijfsadres online voor uitvoer aanmelden. Het kenteken is dan direct afgemeld in het kentekenregister. U kunt ook terecht bij een RDW-balie of een RDW-keuringsstation.
- Overige erkenningen: Erkenning Boordcomputer Taxi (BCT) aanvragen, Erkenning Inbouw Controle Apparaten (tachograaf) aanvragen, Erkenning Gasinstallatie aanvragen, Erkenning Fabrikanten Kentekenplaten (GAIK), Registratie Tenaamstellen Leasevoertuigen (RTL), Handelaarskentekenregeling, Bevoegdheid Online Registratie Autodemontage (ORAD) aanvragen, Bevoegdheid Versnelde Inschrijving aanvragen, Erkenning Fotograaf pasfoto rijbewijs aanvragen en Registratie voor EETS tolproviders.
Compleet overzicht RDW erkenningen
Bekijk het complete overzicht met RDW erkenningen. Aan een aanvraag van een erkenning of bevoegdheid zijn aanvraagkosten verbonden. De RDW houdt toezicht op de afgegeven erkenningen en bevoegdheden, voor een zo goed mogelijke kwaliteit van dienstverlening. Hiervoor brengt de RDW het jaarlijkse instandhoudingstarief in rekening.
Als u de benodigde RDW-erkenningen heeft aangevraagd, heeft u een provider nodig om RDW-meldingen te doen. Via VWE verwerkt u snel en eenvoudig alle noodzakelijke RDW-meldingen: vrijwaren (ORB), APK, tenaamstellen (TV), demontage (ORAD) en export (OREH). Ook als de erkenningen nog niet rond zijn, adviseren wij u graag.